Επεισόδιο 10
ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ

Τίτλος: Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν
Συγγραφέας: Μπέτι Σμιθ

Το  βιβλίο σε λίγες γραμμές:
Επίσκεψη σε μια φτωχογειτονιά του Mπρούκλιν, όπου φυτρώνει ένα δέντρο. Είναι ένα δέντρο που αγωνίζεται να φτάσει στον ουρανό γι΄ αυτό και πολλοί το λένε «δέντρο του ουρανού». Μεγαλώνει πλούσιο και ευγενικό, μόνο στις απόκληρες γειτονιές. Σε κανένα άλλο μέρος. Είναι το μόνο δέντρο που φυτρώνει ακόμα και στο τσιμέντο και καταφέρνει να ζήσει χωρίς ήλιο, χωρίς νερό και, θα 'λεγε κανείς, χωρίς χώμα. Οι άνθρωποι δύσκολα μπορούν να το ξεχωρίσουν μέσα σε τόσα πολλά δέντρα...


Το «δέντρο του ουρανού» μοιάζει με την εντεκάχρονη Φράνσι, που μεγαλώνει μαζί με την οικογένειά της στο Mπρούκλιν και προσπαθεί να χαρεί την κάθε μέρα, να ονειρευτεί έναν όμορφο κόσμο, να φτάσει τον δικό της ουρανό. Μα τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει είναι πολλά: ο πατέρας της είναι άνεργος, η μητέρα της δουλεύει σε πλούσια σπίτια και ο Nίλι, ο μικρός της αδελφός, προσπαθεί να εκπληρώσει τα όνειρα που κάνει γι’ αυτόν η μητέρα του: να σπουδάσει, να ξεφύγει από τη φτώχεια και να γίνει κάποια μέρα σπουδαίος γιατρός.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:

  • Γιώργος Νούσης
  • Αλέξανδρος Λασκαράτος
  • Αλέξανδρος Κεϊβάναη
  • Αντρέα Ράμμα
  • Αμαλία Κοσμά


Εκδόσεις του βιβλίου που προτείνει η εκπομπή:

  • Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν [e-book], μετάφραση Δημήτρης Καραδήμας - Αθήνα: Μίνωας
  • Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν, μετάφραση Δέσποινας Δετζώρτζη - 1η έκδ. - Αθήνα: Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.

Γνωριμία με τη συγγραφέα...
H Μπέτυ Σμιθ γεννήθηκε το 1896. Κόρη Γερμανών μεταναστών, μεγάλωσε και έζησε σαν την ηρωίδα της, στις φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν, γύρω από το οποίο περιστρέφονται τα σημαντικότερα έργα της. Όνειρό της να δουλέψει και να κερδίσει χρήματα για να προσφέρει στην οικογένειά της αυτά που στερήθηκε τόσα χρόνια.

Στην  αυτοβιογραφία της, η ΜπέτυΣμιθ εξομολογείται πως όταν ήταν μικρή, αν και  οι μόνες ταινίες που είχε την άδεια των γονιών της να δει ήταν αυτές του Τσάρλι Τσάπλιν, εκείνη κρυφά πήγαινε στη μεγάλη της αγάπη, το θέατρο.

Σημειώσεις...
Το Μπρούκλιν είναι το πιο πυκνοκατοικημένο και το δεύτερο μεγαλύτερο διαμέρισμα στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Από το 1896, το Μπρούκλιν έχει τα ίδια όρια με το Kings County, η οποία είναι σήμερα η πιο πυκνοκατοικημένη κομητεία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη κομητεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη New York County (Μανχάταν). Το Μπρούκλιν βρίσκεται στην δυτική πλευρά του Λονγκ Άιλαντ. Το Μπρούκλιν ήταν μια ανεξάρτητη πόλη μέχρι και το 1898 όταν προσαρτήθηκε από τη Νέα Υόρκη. Συνεχίζει να διατηρεί μία ξεχωριστή κουλτούρα, αφού βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής αποτελεί η ποικιλία των εθνικοτήτων που μένουν εκεί.

Το 1890 κινήθηκε το πρώτο ηλεκτροκίνητο τρόλεϊ στο Μπρούκλιν. Το 1903 άνοιξε η γέφυρα Γουίλιαμσμπουργκ σε άμαξες, ποδήλατα και πεζούς επηρεάζοντας τα διαπολιτισμικά μεταναστευτικά πρότυπα μεταξύ Μπρούκλιν και Μανχάταν.

Συνδεθείτε...
Μάθετε για τη γέφυρα του Μπρούκλιν, που θεωρείται Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο.