Επεισόδιο 11
ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ

Τίτλος: Δράκουλας
Συγγραφέας: Μπραμ Στόουκερ

Το  βιβλίο σε λίγες γραμμές:
Το τοπίο απόκοσμο στα Καρπάθια Όρη. Ο νεαρός Τζόναθαν Χάρκερ ταξιδεύει με προορισμό τον πύργο του κόμη Δράκουλα στην Τρανσυλβανία, δίχως να γνωρίζει ότι κατευθύνεται προς έναν εφιάλτη. Ο μοχθηρός Δράκουλας, οπλισμένος με υπερφυσικές δυνάμεις, τον φυλακίζει και ξεκινάει για την Αγγλία και πιο συγκεκριμένα το Βικτωριανό Λονδίνο όπου θα σπείρει τον πανικό και το θάνατο.

Αναζητώντας αθώα θύματα για τον κόσμο των Νεκρο-ζώντανων συναντά την αθώα Λούσι και την αρραβωνιαστικιά του Χάρκερ, Μίνα. Το ταξίδι αυτή τη φορά γίνεται μέσα από ένα επιστολικό μυθιστόρημα. Οι επιστολές που ανταλλάσσουν οι πρωταγωνιστές, οι σελίδες των ημερολογίων τους, αλλά και οι δημοσιεύσεις περίεργων γεγονότων στον Τύπο μας βοηθούν να παρακολουθήσουμε με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της ιστορίας. Οι ήρωες της ιστορίας έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με το παράλογο και το υπερφυσικό. Θα επικρατήσει τελικά το καλό ή το κακό;

Ο γιατρός Βαν Χέλσινγκ κρατά το κλειδί της σωτηρίας! Με τη βοήθειά του ο ήρωας του έργου Χάρκερ και οι φίλοι του, μετά από πολλές περιπέτειες, κατορθώνουν να υπερισχύσουν και να σκοτώσουν τον Δράκουλα.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:

  • Kώστας Παπακωνσταντίνου
  • Ροζαμάλια Κυρίου
  • Γιώργος Νούσης
  • Παύλος Εμμανουηλίδης
  • Ελένη Φιλιούση


Εκδόσεις του βιβλίου που προτείνει η εκπομπή:

  • Δράκουλας, Stoker, Bram, διασκευή Χάουμε Θέλα, μετάφραση Λυδία Πολυζοπούλου, εικονογράφηση Tha - 1η έκδ. - Αθήνα: Σύγχρονοι Ορίζοντες
  • Δράκουλας, Stoker, Bram, μετάφραση Ανέττα Καπόν - Αθήνα: Στοχαστής

Γνωριμία με το συγγραφέα...
Ο Έιμπραμ Στόκερ, γεννήθηκε το 1847 στο Δουβλίνο, και ήταν το τρίτο από τα επτά παιδιά της οικογένειας.  Μέχρι τα έξι του δεν μπορούσε να σταθεί ή να περπατήσει. Όσο μυστηριώδης ήταν η ασθένεια από την οποία έπασχε, τόσο θαυματουργή ήταν η ανάρρωσή του. Ο μικρός Μπραμ όχι μόνο κατόρθωσε να νικήσει την αναπηρία του, αλλά έγινε ένας εξαίρετος αθλητής και ποδοσφαιριστής κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου.

Για 27 χρόνια υπήρξε διευθυντής επιχειρήσεων του Θεάτρου Λυσόμ, ιδιοκτησία του Άγγλου ηθοποιού και στενού του φίλου Χένρι Ίρβινγκ.


Το 1890 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημά Το Πέρασμα του Φιδιού και το 1897 το αριστούργημά του Δράκουλας (Dracula), ένα μυθιστόρημα που σημάδεψε τη λογοτεχνική του διαδρομή.

Παράξενες σημειώσεις...
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Νικολό ντι Μοντρούσα που γνώρισε προσωπικά τον κόμη Δράκουλα, «δεν ήταν πολύ ψηλός, αλλά ρωμαλέος και δυνατός, με ύφος σκληρό και άγριο. Είχε μεγάλη και γαμψή μύτη με φαρδιά ρουθούνια, ενώ η επιδερμίδα του προσώπου του ήταν λεπτή και ελαφρώς κοκκινωπή. Οι πολύ μακριές βλεφαρίδες του πλαισίωναν δύο μάτια πράσινα και γουρλωτά, που τα μαύρα και πυκνά φρύδια τα έκαναν να δείχνουν απειλητικά. Το πρόσωπο και το πηγούνι του ήταν ξυρισμένα, αλλά είχε μουστάκι. Ένας λαιμός ταύρου ένωνε τον χοντρό σβέρκο με τους φαρδείς ώμους, πάνω στους οποίους έπεφταν μαύρα σγουρά μαλλιά».

Πάνω από 160 ταινίες έχουν γυριστεί με ήρωα τον ευγενή βρικόλακα, καθιστώντας τον ως έναν από τους δημοφιλέστερους κακούς στη λαϊκή μυθολογία του 20ού αιώνα. Η πρώτη έκανε πρεμιέρα το 1922 με τίτλο Νοσφεράτου, σε σκηνοθεσία Φρίντριχ Μουρνάου, ενώ χαρακτηριστικός είναι επίσης ο Δράκουλας του Φράνσις Φορντ Κόπολα 1992.

Συνδεθείτε...