Επεισόδιο 13
ΙΒΑΝΟΗΣ

Τίτλος: Ιβανόης
Συγγραφέας: Σερ Ουόλτερ Σκοτ

Το  βιβλίο σε λίγες γραμμές:
Το συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα του σερ Ουόλτερ Σκοτ, μας ταξιδεύει στον Μεσαίωνα, μια σκοτεινή εποχή όπου σκευωρίες, πάθη και σκληρές διαμάχες σημαδεύουν τη ζωή των ανθρώπων.


Πρωταγωνιστής, ο Ιβανόης, ο πιστός γενναίος ιππότης του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, ο οποίος διωγμένος από το σπίτι του εξαιτίας μιας μη αποδεκτής αγάπης για τη λαίδη Ροβένα, ακολουθεί το Ριχάρδο στους Αγίους Τόπους. Μετά από σκληρούς αγώνες κατά των Σαρακηνών, όταν ξαναγυρίζει στην πατρίδα του, διαπιστώνει ότι ο ετεροθαλής αδερφός του Ριχάρδου, ο Ιωάννης, έχει σφετεριστεί το θρόνο, οι Νορμανδοί κατακτητές μαλώνουν διαρκώς με τους κατοίκους της Αγγλίας, τους Σάξονες, και η αγαπημένη του Ροβένα, ετοιμάζεται να παντρευτεί κάποιον άλλον.


Μέσα από ηρωικά κατορθώματα, από περιπέτειες, συνωμοσίες, πάθη και ίντριγκες θα θριαμβεύσει τελικά το δίκαιο και ο έρωτας. Το τέλος της ιστορίας μας δικαιώνει… Ο Ριχάρδος κερδίζει θριαμβευτικά το θρόνο της Αγγλίας, ενώ ο Ιβανόης παντρεύεται την αγαπημένη του.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:

  • Γιώργος Νούσης
  • Ελένη Φιλιούση
  • Παύλος Εμμανουηλίδης
  • Παναγιώτης Σούλης
  • Φάνης Παυλόπουλος

Εκδόσεις του βιβλίου που προτείνει η εκπομπή:

  • Ιβανόης, Scott, Walter, διασκευή Πέτρος Παπαπέτρος, εικονογράφηση Μιχάλης Διαλυνάς - 1η έκδ. - Αθήνα: Ερευνητές.
  • Ιβανόης, Scott, Walter, διασκευή Μαρία Παππά, εικονογράφηση Χρήστος Δήμος - Αθήνα: Παπαδόπουλος
  • Ο Ιβανόης, Scott, Walter, μετάφραση Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, εικονογράφηση Μιχάλης Βενετούλιας - Αθήνα: Άγκυρα

Γνωριμία με το συγγραφέα...
Γιος δικηγόρου, ο Γουόλτερ Σκοτ γεννήθηκε στην Παλιά Πόλη του Εδιμβούργου, το 1771.


Η θεία του, Τζένυ, του έμαθε να διαβάζει και από αυτήν ο Σκοτ έμαθε επίσης ιστορίες και θρύλους που γέμισαν τις σελίδες των έργων του. Ο Σκοτ στράφηκε από νωρίς στη μελέτη της ιστορίας και της λαογραφίας. Έμαθε να μιλά γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά, για να μπορεί να διαβάζει τις ιστορίες των άλλων χωρών.


Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, πήρε το δίπλωμα του δικηγόρου και έγινε δεκτός στο Σύλλογο των Σκωτσέζων  Δικηγόρων στα 21 του.

Εκείνη την εποχή ο Σκοτ ήταν εύπορος και ζούσε σαν άρχοντας της υπαίθρου. Όλοι πίστευαν πως περνούσε το καιρό του άπραγος  διασκεδάζοντας με τους πολλούς του φίλους. Ελάχιστοι στενοί φίλοι γνώριζαν πόσο πρωί σηκωνόταν για να γράψει.

Το 1826, ο εκδότης του Σκοτ χρεοκόπησε και ο Σκοτ ανέλαβε τα χρέη του που ξεπερνούσαν τις 600.000 στερλίνες. Για να μπορέσει να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις του εργάστηκε πολύ εντατικά, όμως οι δυσκολίες ήταν πολύ μεγαλύτερες από όσες μπορούσε να αντιμετωπίσει. Δεν έμαθε ποτέ του πως η πώληση των βιβλίων του μπορούσε να πληρώσει στο ακέραιο την υποχρέωση που ανέλαβε μόνος του να εξοφλήσει.

Περίεργες σημειώσεις...
Οι διασημότεροι ήρωες της Αγγλίας, χρωστάνε κάποια από τα κατορθώματά τους στον Γουόλτερ Σκοτ. Η ιδέα ότι το βέλος του Ρομπέν των Δασών έκοψε στα δύο αυτό του σερίφη του Νότιγχαμ, εικόνα που αποτυπώνεται στα φιλμ της Ντίσνεϊ, προέρχεται από τον «Ιβανόη». Η λεπτομέρεια αυτή ενσωματώθηκε αργότερα στις διάφορες εκδοχές των μύθων του Ρομπέν των Δασών.

Ο Σκοτ επινόησε τον όρο «Ο Πόλεμος των Ρόδων» για να χαρακτηρίσει τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στην Αγγλία ανάμεσα στους οίκους του Γιορκ και του Λάνκαστερ, από το 1455 μέχρι το 1485, με σκοπό τη διαδοχή του θρόνου. Οι δύο οίκοι είχαν ως έμβλημά τους ένα κόκκινο και ένα λευκό ρόδο αντίστοιχα.

Συνδεθείτε...