Επεισόδιο 14
ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΚΙΟΥΛΙΒΕΡ

Τίτλος: Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ
Συγγραφέας: Τζόναθαν Σουίφτ

Το  βιβλίο σε λίγες γραμμές:
Ο γιατρός Λ. Γκιούλιβερ λατρεύει τα ταξίδια σε άγνωστες θάλασσες και εξωτικές χώρες. Τα ταξίδια όμως στους ωκεανούς κρύβουν περιπέτειες. Μια άγρια θύελλα χτυπά το πλοίο Αντιλόπη και όλα τα μέλη του πληρώματος χάνονται. Ο μόνος που παλεύει ώρες ατέλειωτες με τα ορμητικά κύματα είναι ο Γκιούλιβερ! Επιστρατεύοντας όσες δυνάμεις του απομένουν, φτάνει στην κοντινότερη ακτή για να βρεθεί αιχμάλωτος μιας παράξενης φυλής μικροσκοπικών πλασμάτων, τη Λιλιπούτη.


Η περιπέτεια δεν σταματάει εδώ… Τα ταξίδια συνεχίζονται και μαζί τους η γνωριμία με άλλους ανθρώπους και άλλους πολιτισμούς… Σειρά της Βροβδινγνάγης, της χώρας των γιγάντων, και από εκεί στη Λαπούτα, το ιπτάμενο νησί, και στο Χουίχνχνμς, το βασίλειο όπου κυβερνούν τα άλογα έχοντας υπηρέτες τους ανθρώπους.


Μέσα από αυτή την συναρπαστική ταξιδιωτική ιστορία, ο διάσημος Άγγλος συγγραφέας Τζόναθαν Σουίφτ, μας ξεναγεί στα προβλήματα των πολιτισμένων κοινωνιών, σατιρίζοντας ταυτόχρονα τα πάθη και τις φιλοδοξίες των ανθρώπων. Το κάθε μέρος του ταξιδιού είναι το αντίστροφο του προηγούμενου. Ο Γκιούλιβερ είναι διαδοχικά μεγάλος, μικρός, σοφός, αμαθής, τα έθνη είναι σύνθετα, απλά και οι μορφές διακυβερνήσεως είναι χειρότερες, καλύτερες από της Αγγλίας.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:

 • Γιώργος Νούσης
 • Ελένη Φιλιούση
 • Παύλος Εμμανουηλίδης
 • Παναγιώτης Σούλης
 • Φάνης Παυλόπουλος

Εκδόσεις του βιβλίου που προτείνει η εκπομπή:

 • Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ, Swift, Jonathan, διασκευή Μάρτιν Τζένκινς,μετάφραση Φανή Πανταζή, εικονογράφηση Κρις Ρίντελ. - 1η έκδ. - Αθήνα: Μεταίχμιο
 • Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ, Swift, Jonathan,  διασκευή Νένα Ι. Κοκκινάκη, εικονογράφηση Βασίλης Γρίβας. - 1η έκδ. - Αθήνα: Παπαδόπουλος
 • Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ,  Swift, Jonathan, διασκευή Αν Μπουέν, μετάφραση Μαριάννα Κουτάλου, εικονογράφηση Αντουάν Ρονζόν - 1η έκδ. - Αθήνα: Ερευνητές
 • Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ, Swift, Jonathan, διασκευή Νίκος Καζαντζάκης - 1η έκδ. - Αθήνα: Νίκας, Ελληνική Παιδεία Α.Ε.
 • Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ,  Swift, Jonathan, μετάφραση Φώντας Κονδύλης - Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη
 • Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ,  Swift, Jonathan, διασκευή Ann Keay Beneduce, μετάφραση Μαρία Παππά, εικονογράφηση Gennady Spirin - 1η έκδ. - Αθήνα: Παπαδόπουλος
 • Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ, Swift, Jonathan, μετάφραση Αθηνά Κακούρη - Αθήνα: Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός

Γνωριμία με το συγγραφέα… 
Ο Τζόναθαν Σουίφτ γεννήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Εργάστηκε ως γραμματέας του συγγραφέα και διπλωμάτη Σερ Ουίλιαμ Τεμπλ, έγινε ιερέας της αγγλικανικής εκκλησίας. Έγραψε μυθιστορήματα και ποιήματα, αλλά ανακατεύτηκε και με την πολιτική.

Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1726 και σε βελτιωμένη εκδοχή το 1735. Το έργο είναι μια σάτιρα για την ανθρώπινη φύση, και ταυτόχρονα μια παρωδία «ταξιδιωτικών ιστοριών». Είναι το γνωστότερο έργο του Σουίφτ και θεωρείται κλασικό έργο της Αγγλικής λογοτεχνίας. Το βιβλίο έγινε δημοφιλές αμέσως μόλις εκδόθηκε!

Περίεργες σημειώσεις…
Είναι αβέβαιο το πότε ακριβώς ο Τζόναθαν Σουίφτ άρχισε να συγγράφει «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ». Το βιβλίο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1725. Τον Μάρτιο του 1726 ο Σουίφτ ταξίδεψε στο Λονδίνο για να εκδώσει το έργο του. Το χειρόγραφο παραδόθηκε μυστικά στον εκδότη του, Μοτ, ο οποίος χρησιμοποίησε πέντε τυπογραφεία για την εκτύπωση προκειμένου να αποφύγει την κλεψιτυπία. Ο Μοτ, αναγνωρίζοντας στα Ταξίδια του Γκιούλιβερ ένα ευπώλητο ανάγνωσμα αλλά φοβούμενος ποινικές διώξεις, «έκοψε» ή τροποποίησε τα πιο προσβλητικά αποσπάσματα -όπως τις περιγραφές των διαγωνισμών των αυλικών στη Λιλιπούτ ή την εξέγερση του Λινταλίνο. Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε σε δύο τόμους. Το βιβλίο έγινε δημοφιλές αμέσως και ξεπούλησε την πρώτη του έκδοση σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Ο Σουίφτ αναφέρει στο έργο τους δύο φυσικούς δορυφόρους του πλανήτη Άρη περίπου 150 χρόνια πριν την πραγματική τους ανακάλυψη από τον Αμερικανό αστρονόμο Έιζαφ Χωλ, περιγράφοντας μάλιστα με αρκετή ακρίβεια τις τροχιές τους, στο 19ο κεφάλαιο του Γ΄ Μέρους του βιβλίου. Προς τιμή του συγγραφέα των Ταξιδιών του Γκιούλιβερ, ένας κρατήρας πάνω στον δορυφόρο Δείμο του Άρη ονομάσθηκε Σουίφτ.

Η δημοσιότητα των Ταξιδιών του Γκιούλιβερ ήταν τόση, ώστε η λέξη «λιλιπούτειος» μπήκε σε πολλές γλώσσες ως επίθετο που σημαίνει «πολύ μικρός» ή «λεπτεπίλεπτος». Το μικρότερο μέγεθος στελέχους λαμπτήρα (5 χιλιοστά σε διάμετρο) στη σειρά των βιδωτών του Έντισον (Edison screw series) αποκλήθηκε "Lilliput Edison screw". Στα ολλανδικά η λέξη Lilliputter χρησιμοποιείται για ενήλικες που έχουν ύψος μικρότερο του 1,30 m. Από την άλλη πλευρά, η λέξη Brobdingnagian εμφανίζεται στο αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης ως συνώνυμο του «πολύ μεγάλος» ή «γιγαντιαίος».

Συνδεθείτε…