Επεισόδιο 15
ΜΟΜΠΙ ΝΤΙΚ

Τίτλος: Μόμπι Ντικ
Συγγραφέας: Χέρμαν Μέλβιλ

Το  βιβλίο σε λίγες γραμμές:
Η «μεγάλη περιπέτεια», ξεκινάει μέσα από ένα ταξίδι στην απεραντοσύνη των ωκεανών και της ανθρώπινης ψυχής. Πρόκειται για ταξίδι - αναφορά στην πανάρχαιη σύγκρουση του ανθρώπου με τη φύση. Το ταξίδι έχει ως στόχο την εξολόθρευση μιας μεγάλης, λευκής φάλαινας, του Μόμπι Ντικ, από έναν βετεράνο καπετάνιο, τον Άχαμπ, και το πλήρωμά του, όλοι τους επαγγελματίες φαλαινοθήρες. Το μίσος του καπετάνιου έχει ως κίνητρο την εκδίκηση για το πόδι που έχασε σε μια παλαιότερη μονομαχία στη θάλασσα. Πάνω στο γέρικο ιστιοφόρο «Πίκουοντ» ταξιδεύουν όλο και πιο μακριά από το λιμάνι και την ασφάλεια της πατρίδας.

Ανάμεσα στους άντρες του Πίκουοτ είναι κι ο Ισμαήλ, ένας νεαρός ναύτης, που τελικά θα σωθεί και θα γράψει την ιστορία του καπετάνιου του και της τρομερής άσπρης φάλαινας, που κανείς δεν κατάφερε να την νικήσει.

Το βιβλίο αυτό, που ο Χέρμαν Μέλβιλ το 'ζησε περισσότερο παρά το έγραψε, είναι μια μεταφορά για το χτίσιμο της Αμερικής και την τιθάσευση του απέραντου άγνωστου από τους αποφασισμένους πιονέρους των πρώτων χρόνων της ίδρυσής της, με όλους τους θριάμβους και τις πτώσεις που αυτή εμπεριέχει.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:

  • Παύλος Εμμανουηλίδης
  • Παναγιώτης Σούλης
  • Φάνης Παυλόπουλος
  • Δημήτρης Μαγγίνας

Εκδόσεις του βιβλίου που προτείνει η εκπομπή:

  • Μόμπι Ντικ, Χέρμαν Μέλβιλ, διασκευή Φούκα Ντάμπλι, μετάφραση Μαρία Μπάστα, εικονογράφηση Τζέιμς Πρινιέ. - Αθήνα: Ερευνητές
  • Μόμπι Ντικ: Η ιστορία της άσπρης φάλαινας, Χέρμαν Μέλβιλ, διασκευή Μαρία Αγγελίδου, εικονογράφηση Σβετλίν. - Αθήνα: Παπαδόπουλος
  • Μόμπι Ντικ, Χέρμαν Μέλβιλ, διασκευή Μαρία Αγγελίδου, εικονογράφηση Πέτρος Αθανασίου. - 1η έκδ. - Αθήνα: Παπαδόπουλος
  • Μόμπι-Ντικ: Η φάλαινα, Herman Melville, μετάφραση Α. Κ. Χριστοδούλου, επιμέλεια σειράς Α. Κ. Χριστοδούλου. - 3η έκδ. - Αθήνα: Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός (Ολόκληρο το έργο χωρίς διασκευή… για δυνατούς αναγνώστες!!!)
  • Μόμπυ Ντικ, Χέρμαν Μέλβιλ, μετάφραση Όλγα Κωνσταντοπούλου, εικονογράφηση Σπύρος Γούσης. - 1η έκδ. - Αθήνα: Μίνωας

Γνωριμία με το  συγγραφέα...
Ο Χέρμαν Μέλβιλ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη την 1η Αυγούστου 1819. Ήταν το τρίτο από τα οκτώ παιδιά μιας οικογένειας που καταγόταν από τους πρώτους Σκώτους και Ολλανδούς αποίκους της Νέας Υόρκης. Οι πρόγονοί του είχαν διακριθεί κατά την Αμερικανική Επανάσταση και είχαν αναπτύξει σπουδαία δράση στο νεοσύστατο κράτος. Μετά τη χρεωκοπία του έμπορου πατέρα του Άλαν Μέλβιλ (1830) και τον θάνατό του (1832), ο νεαρός Χέρμαν αναγκάστηκε να βγει στη βιοπάλη. Μπάρκαρε σ' ένα εμπορικό καράβι, που έκανε τη διαδρομή μεταξύ Νέας Υόρκης και Λίβερπουλ και δούλεψε ως καμαρότος. Η πρώτη του δουλειά και η επαφή του με τη θάλασσα αποτέλεσαν τον πυρήνα του μυθιστορήματός του Ρέντμπερν.


Το 1835 γράφτηκε στη Σχολή Κλασσικών Σπουδών του Όλμπανι και το 1837 δούλεψε ως γραφιάς και δάσκαλος. Ο Μέλβιλ ήταν κατά βάση αυτοδίδακτος. Η αποτυχία του να βρει μια σταθερή απασχόληση και η τυχοδιωκτική του φύση, τον ώθησαν να μπαρκάρει και πάλι τον Ιανουάριο του 1841 ως ναύτης στο φαλαινοθηρικό Ακούσνετ.


Η ζωή του υπήρξε περιπετειώδης, αλλά το συγγραφικό του ταλέντο δεν αναγνωρίστηκε. Ο Χέρμαν Μέλβιλ πέθανε σχεδόν ξεχασμένος στις 28 Σεπτεμβρίου 1891 στη Νέα Υόρκη από καρδιακή προσβολή. Το ενδιαφέρον για το έργο του αναζωπυρώθηκε στη δεκαετία του '20, όταν εκδόθηκαν η βιογραφία του από τον Ρέιμοντ Γουίβερ και το μυθιστόρημά του Μπίλι Μπαντ. Σήμερα αναγνωρίζεται πλέον ως ένας από τους σπουδαιότερους αμερικανούς λογοτέχνες και ο Μόμπι Ντικ ως ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Περίεργες σημειώσεις...
Το πολυσέλιδο μυθιστόρημα περιγράφει την επικών διαστάσεων σύγκρουση Άχαμπ και Μόμπι Ντικ, που είναι, κατ' επέκταση, μια αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις της Φύσης και τον Άνθρωπο. Ο «Μόμπι Ντικ» δεν είναι μόνο μια συναρπαστική ναυτική περιπέτεια, αλλά ένα φιλοσοφικό δοκίμιο για τη φύση του καλού και του κακού, για τον άνθρωπο και τη μοίρα του. Συν τοις άλλοις, είναι ένα εγκυκλοπαιδικό μυθιστόρημα, που δίνει στον αναγνώστη πληθώρα πληροφοριών για τη ζωή στη θάλασσα και τη φαλαινοθηρία.

Συνδεθείτε...