Επεισόδιο 17
ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΚΕΝΣΟΥΚΕ

Τίτλος: Το βασίλειο του Κενσούκε
Συγγραφέας: Μάικλ Μορπούργκο

Το  βιβλίο σε λίγες γραμμές:
Ο δωδεκάχρονος Μάικλ ξεκινάει μαζί με την οικογένειά του να κάνει τον γύρο του κόσμου με  ιστιοφόρο. Συντροφιά του στο ταξίδι έχει το αγαπημένο του σκυλί, τη Στέλλα. Το ιστιοφόρο πέφτει σε τρικυμία κάπου στον Ειρηνικό. Η Στέλλα χάνει την ισορροπία της και βρίσκεται στη θάλασσα. Ο Μάικλ βουτάει στη θάλασσα για να τη σώσει, και τελικά βρίσκεται ναυαγός σ’ ένα έρημο νησί.

Η περιπέτειά του θυμίζει έναν σύγχρονο Ροβινσόνα Κρούσο. Ο Μάικλ πρέπει να βρει τρόπους για να επιβιώσει. Για καλή του τύχη συναντά το «βασιλιά» του νησιού, έναν Ιάπωνα που βρίσκεται εκεί από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σιγά σιγά, μεταξύ τους αναπτύσσεται μια τρυφερή σχέση πατέρα-γιου. Μέσα από τις συζητήσεις και τη συμπεριφορά του Μάικλ και του Κενσούκε αναδεικνύεται η σημασία της αποδοχής της διαφορετικότητας αλλά και το νόημα του σύγχρονου πολιτισμού.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:

  • Γιώργος Νούσης
  • Φάνης Παυλόπουλος
  • Δημήτρης Μαγγίνας
  • Λένα Γιάκα


Εκδόσεις του βιβλίου που προτείνει η εκπομπή:

  • Το βασίλειο του Κενσούκε, Μάικλ Μορπούργκο, μετάφραση Νίκος Γάσπαρης, εικονογράφηση Μάικλ Φόρμαν,  Εκδόσεις Πατάκη.


Γνωριμία με το  συγγραφέα...
Ο Μάικλ Μορπούργκο γεννήθηκε το 1943 στην Αγγλία. Σπούδασε αγγλική και γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στη συνέχεια δούλεψε ως δάσκαλος για δέκα χρόνια. Μέσα από τους μαθητές τους ανακάλυψε ότι αυτό που πραγματικά ήθελε να κάνει ήταν να γράφει ιστορίες για παιδιά. Σήμερα είναι ένας από τους γνωστότερους Άγγλους συγγραφείς για παιδιά αφού περισσότερα από ενενήντα βιβλία του έχουν εκδοθεί και έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 26 γλώσσες και πέντε από αυτά έχουν γυριστεί σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, όπως το Blue Peter Award, το Red House Children's Book Award, το Whitbread Award και το Smarties Prize. Βραβεύτηκε με το Children's Award to 2003, 2004 και το 2005. ενώ του έχει απονεμηθεί η περίβλεπτή τιμή του OBE το 2006 για τη συνολική προσφορά του στο χώρο των γραμμάτων.


Περίεργες Σημειώσεις…

  • Το 1976 ο Μάικλ και η σύζυγός του Κλαιρ, ίδρυσαν τις Φάρμες για παιδιά της Πόλης. Ο εμπλουτίσει τα παιδιά των πόλεων με εμπειρίες που μόνο στη φύση θα μπορούσαν να έχουν. Έτσι τους προσέφερε μία εβδομάδα δουλειάς σε φάρμες, την εμπειρία της ζωής μακριά από την πόλη και την εξοικείωσή τους με τα ζώα και τη φύση. Τα τελευταία 30 χρόνια πάνω από 70.000 παιδιά έχουν ζήσει αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία στη Μεγάλη Βρετανία.
  • Το βιβλίο αναφέρεται σε ένα πραγματικό γεγονός. Πιο συγκεκριμένα, ο Κενσούκε πιστεύει πως η γυναίκα του και ο γιος του πέθαναν στο Ναγκασάκι το 1945. Η ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Υπολογίζεται ότι φονεύθηκαν περίπου 70.000 άτομα, οι περισσότεροι άμαχοι. Πολύ περισσότεροι πέθαναν αργότερα ή έπαθαν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους λόγω της ραδιενέργειας. Από την πόλη διασώθηκε μόνον ο θόλος και ο σκελετός του κτιρίου που στέγαζε την "Εμπορική Έκθεση της Περιφέρειας της Χιροσίμα". Ο θόλος υπάρχει και σήμερα, όπως ακριβώς απέμεινε μετά την έκρηξη, και είναι ένα από τα διατηρητέα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.


Συνδεθείτε...

  • Απόσπασμα από την παράσταση το Βασίλειο του Κενσούκε της Birmingham Stage Company.
  • Εάν έχετε απορίες σχετικά με την πηγή της έμπνευσης του Μαικλ Μορπούγκο, αν είναι αληθινές οι ιστορίες του και ποιο είναι το αγαπημένο του βιβλίο μπορείτε να μάθετε την απάντηση στο youtube, σε μια αποκλειστική του συνέντευξη.
  • Στη σελίδα θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για την οργάνωση «φάρμες για παιδιά της πόλης» καθώς και φωτογραφικό υλικό