Επεισόδιο 18
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Τίτλος: Το μυστικό κλειδί του Τζορτζ για το σύμπαν
Συγγραφείς: Λούσι  και Στίβεν Χόκινγκ

Το  βιβλίο σε λίγες γραμμές:
Ο Τζορτζ είναι ένα παιδί που ζει στον κόσμο της φαντασίας και του διαστήματος. Μαζί με τη φίλη του Άννα και τον πατέρα της τον  Έρικ ανακαλύπτουν νέα πράγματα. Ταξιδεύουν στο διάστημα με τη βοήθεια του «Κόσμου», ενός συναρπαστικού υπολογιστή.


Δυστυχώς, όμως, ένας σατανικός επιστήμονας και παλιός συνάδελφος του Έρικ, ο δόκτωρ Ρίπερ, έχει σχεδιάσει να τερματίσει αυτή τη φιλία ανάμεσα στον Τζορτζ και στον Έρικ για πάντα. Θέλει επίσης με τα ρομπότ του να καταστρέψει την ανθρωπότητα και να γίνει άρχοντας της Γης και όλου του Σύμπαντος.


Θα καταφέρουν ο Τζορτζ, η Άννα και ο Έρικ να τον σταματήσουν; Θα καταφέρουν να σώσουν το Σύμπαν;  Φορέστε τις στολές σας και… πέντε, τέσσερα, τρία, δύο, ένα…. Απογειωνόμαστε!!! «Καλωσορίσατε στο Σύμπαν!!!».

(Ευχαριστούμε τη φίλη της εκπομπής Δήμητρα Π. που μας έστειλε την περίληψη του βιβλίου)

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:

 • Γιώργος Νούσης
 • Παναγιώτης Σούλης
 • Λένα Γιάκα
 • Φωνή Υπολογιστή: Eλένη Φιλιούση


Εκδόσεις του βιβλίου που προτείνει η εκπομπή:

 • Το μυστικό κλειδί του Τζορτζ για το Σύμπαν, Lucy και Stephen Hawking -  Λιβάνης


Γνωριμία με τους συγγραφείς...

Ο Στίβεν Χόκινγκ κατέχει από το 1979 την έδρα στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς φυσικούς από την εποχή του Αϊνστάιν. Αποτελεί παράδειγμα πείσματος και γενναιότητας. Παρά την ασθένεια του νευρομυϊκού συστήματος που τον καθήλωσε σ’ ένα αναπηρικό καροτσάκι από το 1962 και τον καταδίκασε να μη μπορεί ούτε καν να μιλήσει, συνεχίζει την έρευνα και το συγγραφικό του έργο επικοινωνώντας με τον κόσμο μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή που τον χειρίζεται με το μικρό δάκτυλο του χεριού του, το μόνο που μπορεί ακόμη να κινεί.


Ο Χόκινγκ έχει γίνει διάσημος κυρίως για τη θεωρητική του εργασία για τις Μαύρες Τρύπες και για τις απαρχές του Σύμπαντος. Έχει κατακτήσει πάμπολλες τιμητικές διακρίσεις, όπως «Συνοδός Επί Τιμή» (μία από τις κορυφαίες εθνικές διακρίσεις στην Αγγλία), ενώ είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.


Η Λούσι Χόκινγκ, κόρη του Στίβεν Χόκινγκ,  είναι συγγραφέας δύο μυθιστορημάτων και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλές βρετανικές εφημερίδες. Συμμετέχει σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα, έχει δώσει πολύ επιτυχημένες διαλέξεις σε παιδιά με θέμα τα διαστημικά ταξίδια και τις επιστήμες και ήταν επίσημη ομιλήτρια στην επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΝΑΣΑ. Το 2008 της απονεμήθηκε το Sapio Award Εκλαϊκευμένης Επιστήμης.

Περίεργες Σημειώσεις…

 • Το πρώτο εκλαϊκευτικό βιβλίο του Στίβεν Χόκινγκ Το χρονικό του χρόνου (εκδόσεις Κάτοπτρο), έχει μεταφραστεί ως σήμερα στις περισσότερες γλώσσες, έχει πουλήσει παγκοσμίως περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα, έχει χαρακτηριστεί ως το βιβλίο της δεκαετίας του 1980 και έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες επειδή παρέμεινε για το μεγαλύτερο διάστημα ως σήμερα στους καταλόγους των ευπωλήτων.
 • Το φως είναι το πιο γρήγορο πράγμα στον κόσμο: διαδίδεται με ταχύτητα 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Σε σχέση με τον ήχο που διαδίδεται με ταχύτητα 343 μέτρα το δευτερόλεπτο η ταχύτητα αυτή ξεπερνάει κάθε φαντασία. Γι’ αυτό στις καταιγίδες βλέπουμε πρώτα την αστραπή και πολύ αργότερα ακούμε τη βροντή. Παρόλα αυτά  για να φτάσει το φως από τον Ήλιο στη Γη χρειάζεται 8,31 λεπτά.
 • Πόσο εύκολα μπορεί κανείς να βγει από μια Μαύρη τρύπα; Την απάντηση μας τη δίνει ο Στίβεν Χόκινγκ: «Κανονικά δεν μπορείς να βγεις από μια Μαύρη Τρύπα, αλλά μια Μαύρη Τρύπα μπορεί να εξαφανιστεί καθώς η ακτινοβολία Χόκινγκ τις οδηγεί σε εξάχνωση. Ο ρυθμός εξάχνωσης θα είναι αρχικά πολύ αργός, αλλά επιταχύνεται όσο μικραίνει η Μαύρη Τρύπα. Και τότε οι αιχμάλωτοί της, όσοι έπεσαν μέσα και θεωρούσαμε ως σήμερα ότι θα έμεναν εκεί αιώνια φυλακισμένοι, θα ανακυκλωθούν σε ενέργεια και ατομικά σωματίδια. Αρα μπορείς να βγεις από μια Μαύρη Τρύπα».


Συνδεθείτε...

 • Επίσκεψη σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό
 • Στην επίσημη ιστοσελίδα του βιβλίου «το μυστικό κλειδί του Τζορτζ για το σύμπαν» μπορείς να βρεις και να ονομάσεις το δικό σου αστέρι, να παρακολουθήσεις βίντεο από το διάστημα και να εξερευνήσεις το σύμπαν!
 • Στην ιστοσελίδα του Στίβεν Χόκινγκ μπορείς να μάθεις τα πάντα για τη ζωή τα έργα του και την έρευνα του!
 • Έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε για τις πιο ενδιαφέρουσες θεωρίες του διάσημου επιστήμονα για το σύμπαν και τα μαθηματικά!
 • Η ιστοσελίδα «φαντάσου το σύμπαν» ανήκει στη ΝΑΣΑ και απευθύνεται σε μαθητές από 14 ετών.
 • Ιστοσελίδα για τους πιο μικρούς μας επιστήμονες, όπου τα παιδιά του δημοτικού μπορούν να μάθουν τα πάντα για το ηλιακό σύστημα, το σύμπαν και το διάστημα!
 • Ακόμη ένας κόμβος της ΝΑΣΑ ξεναγεί του μικρούς μας φίλους με φωτογραφίες, παιχνίδια, ερωτήσεις και βίντεο στον ήλιο το σύμπαν και τα αστέρια!