Επεισόδιο 19
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ

Τίτλος: Η εκπαίδευση του μικρού δέντρου
Συγγραφέας: Φόρεστ Κάρτερ

Το  βιβλίο σε λίγες γραμμές:
Το νέο ταξίδι μάς φέρνει κοντά στους Ινδιάνους Τσεροκί, στον τρόπο ζωής τους και στη φιλοσοφία τους. Μια φιλοσοφία στην οποία δεσπόζουν ο σεβασμός στη φύση και σε κάθε ον που ζει σε αυτή, η σωστή διαχείριση των πόρων, η επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο και τα συναισθήματά μας.


Στην πολιτεία του Τενεσί, στα χρόνια της Μεγάλης Κρίσης, ένα ορφανό πεντάχρονο αγόρι πηγαίνει στα Απαλάχια όρη να ζήσει με τους παππούδες του, Ινδιάνους Τσεροκί. Είναι το νεαρό μέλος της κοινότητας, γι΄ αυτό και το ονομάζουν Μικρό Δέντρο.  


Σ' έναν κόσμο κυριολεκτικά λεηλατημένο από τους λευκούς, το Μικρό Δέντρο εκπαιδεύεται και ζει με αξίες άγνωστες στους περισσότερους ανθρώπους. Η γιαγιά έλεγε: «Όταν βρίσκεις κάτι που αξίζει, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να το μοιράζεσαι με τους άλλους. Έτσι, το καλό εξαπλώνεται και δεν ξέρεις πού μπορεί να φτάσει. Και αυτό είναι σωστό.» Ο παππούς έλεγε: «Αν δε γνωρίζεις το παρελθόν δεν έχεις μέλλον. Αν δε γνωρίζεις πού ήταν ο λαός σου δεν ξέρεις και πού πηγαίνει».  


Η γιαγιά και ο παππούς διδάσκουν στο μικρό αγόρι τις παραδόσεις των Ινδιάνων και μέσα από αυτές το σεβασμό στη Φύση, τη σπουδαιότητα των αληθινών αξιών της ζωής, την αγάπη και την κατανόηση, την αγάπη στο διάβασμα. Πρόκειται για μια εναλλακτική οπτική απέναντι στον υλιστικό κόσμο των λευκών. 

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:

 • Γιώργος Νούσης
 • Ελένη Φιλιούση
 • Σοφία Σαπίκη
 • Χάρης Φλέουρας


Εκδόσεις του βιβλίου που προτείνει η εκπομπή:

 • Φόρεστ Κάρτερ, Η εκπαίδευση του μικρού δέντρου, Κέδρος

 

Γνωριμία με το συγγραφέα...

Ο Asa Earl Carter ξεκίνησε την καριέρα του ως ρατσιστής, μέλος της Κου Κλουξ Κλαν και άλλων οργανώσεων που υπερασπίζονταν τα «δικαιώματα των λευκών» ενάντια στους γηγενείς ινδιάνους και τους μαύρους.


Ήταν μία έντονη και παράξενη προσωπικότητα. Στην αρχή υποστήριξε ρατσιστές πολιτικούς, επινόησε συνθήματα υπέρ των φυλετικών διακρίσεων και αμφισβήτησε το δικαίωμα των αλλόφυλων να διατηρούν τις πολιτιστικές τους παραδόσεις. Στη συνέχεια, έδειξε να αλλάζει ριζικά. Άλλαξε μέχρι το όνομά του, από Asa Earl Carter σε Bedford Forrest Carter.


Το βιβλίο του «Η εκπαίδευση του Μικρού Δέντρου» δείχνει αυτή τη μεταστροφή. Μιλώντας για τις παραδόσεις και τις πεποιθήσεις των Ινδιάνων Τσεροκί, δείχνει να σέβεται τις ευαισθησίες τους για την ισορροπία στη φύση και το δικαίωμα στο φυσικό τρόπο ζωής.

Περίεργες Σημειώσεις...

 • Η εκπαίδευση του Μικρού Δέντρου διακρίθηκε το 1991 με το βραβείο American Booksellers Association Book of the Year, ενώ το 1997 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Richard Friedenberg.
 • Πολλοί κατηγόρησαν το βιβλίο σαν μια αποτυχημένη, επιφανειακή προσέγγιση του τρόπου ζωής των γηγενών αμερικανών που ξεπερνούν τις τύψεις τους με μια «φιλανθρωπική» αντιμετώπιση των Ινδιάνων.
 • Οι Τσερόκι (Cherokee) είναι φυλή ιθαγενών της Αμερικής, που είναι εγκατεστημένοι στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Από τον 19ο αιώνα λόγω της επαφής τους με τους λευκούς αποίκους από την Ευρώπη, ενσωμάτωσαν πολλά πολιτισμικά και τεχνολογικά στοιχεία από αυτούς στην καθημερινότητα τους. Σύμφωνα με την επίσημη απογραφή των ΗΠΑ το 2000 αριθμούσαν 300.000.
 • Ινδιάνικη Ιστορία...
  Ένα βράδυ ένας γέρος ινδιάνος Τσερόκι, μίλησε στον εγγονό του για τη μάχη που γίνεται μέσα στην ψυχή των ανθρώπων. Είπε: «Γιέ μου, η μάχη γίνεται μεταξύ δυο "λύκων" που υπάρχουν μέσα σε όλους μας. Ο ένας είναι το Κακό. - Είναι ο θυμός, η ζήλια, η θλίψη, η απογοήτευση, η απληστία, η αλαζονία, η αυτολύπηση, η ενοχή,η προσβολή, η κατωτερότητα, τα ψέματα, η ματαιοδοξία, η υπεροψία, και το εγώ. Ο άλλος είναι το Καλό. - Είναι η χαρά, η ειρήνη, η αγάπη, η ελπίδα, η ηρεμία, η ταπεινοφροσύνη, η ευγένεια, η φιλανθρωπία, η συμπόνοια, η γεναιοδωρία, η αλήθεια, η ευσπλαχνία». Ο εγγονός το σκέφτηκε για ένα λεπτό και μετά ρώτησε τον παππού του: «Ποιος λύκος νικάει;» Ο γέρος Ινδιάνος Τσερόκι απάντησε απλά: «Aυτός που ταΐζεις».

Συνδεθείτε...

 • Συνέντευξη ενός πρώην αρχηγού των Τσερόκι στην εφημερίδα «Βήμα»
 • Το 1855 ο αρχηγός μιας φυλής ινδιάνων του Σιάτλ, στέλνει ένα γράμμα στον πρόεδρο της Αμερικής Φρανκλίνο Πηρς. Πρόκειται για ένα σημαντικό μήνυμα που απευθύνεται στο σύγχρονο κόσμο!