Επεισόδιο 20
ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΔΑΡΒΙΝΟ

Τίτλος: Ταξιδεύοντας με τον κύριο Δαρβίνο
Συγγραφέας: Peter Ward

Το  βιβλίο σε λίγες γραμμές:
Γιατί η καμηλοπάρδαλη έχει ψηλό λαιμό, γιατί οι αλεπούδες έχουν φουντωτή ουρά, γιατί άλλα πουλιά έχουν κυρτό καμπύλο ράμφος και άλλα ίσιο και μυτερό; Το βιβλίο αυτή τη φορά μας εισάγει μέσα από τα ημερολόγια του Κάρολου Δαρβίνου στη θεωρία της φυσικής επιλογής.


Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, Κάρτερ, καμαρότος στο πλοίο Μπιγκλ της Αυτού Μεγαλειότητας, ταξίδεψε πέντε χρόνια μαζί με το φυσιοδίφη του πλοίου, Κάρολο Δαρβίνο. Διασχίζοντας τους ωκεανούς, έζησαν μαζί συναρπαστικές αλλά και επικίνδυνες περιπέτειες. Ταξίδεψαν στη Γη του Πυρός όπου συνάντησαν τους Φουεγίνους, στην Αργεντινή γνώρισαν τους γκάουτσος, ανακάλυψαν τα μυστικά των νησιών Γκαλάπαγκος, διασκέδασαν στα κοραλλιογενή νησιά του Ειρηνικού. . .


Μαζί του θα ανακαλύψουμε κάποια από τα στοιχεία που οδήγησαν τον μεγάλο επιστήμονα Δαρβίνο, στη διατύπωση της θεωρίας για την εξέλιξη των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:

  • Γιώργος Νούσης
  • Δημήτρης Μαγγίνας
  • Παναγιώτης Σούλης


Εκδόσεις του βιβλίου που προτείνει η εκπομπή:

  • Ταξιδεύοντας με τον κο Δαρβίνο, Peter Ward, εκδ. Κάτοπτρο

 

Γνωριμία με το  συγγραφέα...
Ο Peter Ward, είναι διακεκριμένος παλαιοντολόγος, καθηγητής γεωλογίας, καθηγητής ζωολογίας και έφορος παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Washington, στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Το κύριο ενδιαφέρον του εστιάζεται στη μελέτη ευρημάτων απολιθωμάτων και στην έρευνα για τη φύση σύγχρονων θαλάσσιων κοινωνιών. Είναι γνωστός για το μυθιστόρημά του «ταξιδεύοντας με τον κύριο Δαρβίνο», το οποίο αποτελεί μια περιπετειώδη ιστορία βασισμένη αποκλειστικά στα ημερολόγια του Κάρολου Δαρβίνου.

Περίεργες Σημειώσεις...

  • Η κύρια αντίθεση στη θεωρία του Δαρβίνου προήλθε από την εκκλησία. Ο κλήρος θεωρούσε ότι η εξελικτική θεωρία έρχεται σε αντίθεση με την Αγία Γραφή. Σύμφωνα με τους θεολόγους εκείνης της εποχής που ο Θεός δημιούργησε κάθε βιολογικό είδος χωριστά, κάτι που αποκλείει ο άνθρωπος και ο πίθηκος να έχουν κάποιον κοινό πρόγονο. Μάλιστα, η ίδια η γυναίκα του Δαρβίνου που ήταν πολύ ευσεβής ένιωθε απελπισία με τις θεωρίες του άνδρα της.
  • «Το ταξίδι του "Μπινγκλ» υπήρξε ασυζητητί το σημαντικότερο γεγονός της ζωής μου και καθόρισε ολόκληρη τη σταδιοδρομία μου... Πάντοτε ένιωθα πως οφείλω σ’ αυτό το ταξίδι την πρώτη πραγματική εκπαίδευση ή αγωγή του μυαλού μου».  (Κάρολος Δαρβίνος)

Συνδεθείτε...

  • Άλλη μια σελίδα με πληροφορίες για το Δαρβίνο, τη ζωή και το έργο του όπως επίσης όλες τις λεπτομέρειες για το ταξίδι του με το Μπιγκλ.
  • Αν έχετε την περιέργεια να δείτε το σπίτι όπου έζησε ο Κάρολος Δαρβίνος με την οικογένειά του στο Ντάουν.
  • Τις θεωρίες του και τις έρευνες για τα νησιά Γκαλάπαγκος παρουσιάζει το ίδρυμα Κάρολος Δαρβίνος.