Επεισόδιο 24
ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ

Τίτλος: Το αστέρι του Βορρά
Συγγραφέας: Φίλιπ Πούλμαν

Το βιβλίο σε λίγες γραμμές:
Το βιβλίο «Το αστέρι του Βορρά» είναι μια ανοιχτή πρόσκληση για αναγνώστες που λαχταρούν να πετάξουν σε καινούργιους ανεξερεύνητους κόσμους. Ένα μικρό ορφανό κορίτσι, η Λύρα, όταν εξαφανίζεται ο φίλος της ο Ρότζερ, αρχίζει να τον αναζητά.

Αρχικά, μπαίνει στα σπίτια των πλούσιων οικογενειών, ως προστατευόμενη της κυρίας Κάλτερ, μιας γυναίκας με μεγάλη δύναμη και επιρροή. Στη συνέχεια δραπετεύει και μετά από το κυνηγητό των ανθρώπων της κυρίας Κάλτερ, περισυλλέγεται από τους τσιγγάνους, από τους οποίους θα μάθει και όλη την αλήθεια για τους Καταβροχθιστές, τους αρπαγείς παιδιών. Η φυλή των τσιγγάνων έχει χάσει πολλά παιδιά και αποφασίζουν να κινηθούν για την αναζήτησή τους, ακόμα και αν αυτή η περιπέτεια οδηγήσει σε πόλεμο. Η Λύρα ανακαλύπτει τα ίχνη Ρότζερ στο βορρά και αντιλαμβάνεται το θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει από μια ομάδα με σκοτεινές προθέσεις.

Η αποστολή της στο Βορρά μετατρέπεται σε έναν αγώνα για την ίδια της τη ζωή. Σε μια στάση προς τον Βορρά, η Λύρα θα ζητήσει τη βοήθεια μιας αρκούδας – πολεμιστή, του Γιόρεκ Μπάρνισον. Οι εκπλήξεις δε σταματούν, καθώς αργότερα μπαίνουν στο παιχνίδι μάγισσες, άγριοι πολεμιστές, η φυλή των αρκούδων. Η μικρή Λύρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το παρελθόν της, που μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοούσε.

Η Λύρα ζει σε έναν παράλληλο κόσμο όπου μπορεί κανείς να συναντήσει πλάσματα της φαντασίας και όπου κάθε άνθρωπος γεννιέται μαζί με το «δαιμόνιό » του – ένα ζώο που τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή και εκφράζει με κάποιο τρόπο την ψυχή του. Όσο οι άνθρωποι είναι παιδιά, τα δαιμόνιά τους μπορούν και αλλάζουν μορφές μέχρι την ενηλικίωσή τους, όπου αποκτούν σταθερή μορφή. Το δαιμόνιο και κυρίως ο τρόπος που αναπτύσσεται και εξελίσσεται μαζί με τον άνθρωπο εκφράζει μια αλήθεια για την ανθρώπινη φύση. Όλοι οι χαρακτήρες στον κόσμο της Λύρας, κατευθύνονται από μια ουσία που ονομάζεται Σκόνη, συνδέει τον κόσμο τους με τα υπόλοιπα σύμπαντα και αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη στο δικό τους σύμπαν.
 

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:

 • Παύλος Εμμανουηλίδης
 • Παναγιώτης Σούλης
 • Ειρήνη Φαναριώτη
 • Ελένη Φιλιούση


Εκδόσεις του βιβλίου που προτείνει η εκπομπή:

 • Το αστέρι του Βορρά, Φίλιπ Πούλμαν · μετάφραση Κώστια Κοντολέων. - 17η έκδ. - Αθήνα : Ψυχογιός, 2007. (Η τριλογία του κόσμου · 1)


Γνωριμία με το συγγραφέα...
Ο Φίλιπ Πούλμαν γεννήθηκε στο Νόργουιτς της Αγγλίας. Είναι ο γιος της Όντρεϊ Έβελιν Πούλμαν και του πιλότου, Άλφρεντ Ούτραμ Πούλμαν. Η οικογένεια ταξίδεψε λόγω της εργασίας του πατέρα του, έως και τη Νότια Ροδεσία, όπου και πήγε στο σχολείο. Ο πατέρας του σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1953, όταν ο Πούλμαν ήταν επτά ετών, και στον οποίο απονεμήθηκε μετά θάνατον ο Σταυρός Διακεκριμένης Πτήσης. Ο Πούλμαν δήλωσε στις αρχές του 2008 ότι θεωρεί τον πατέρα του ήρωα, αφού πέθανε υπερασπιζόμενος τη χώρα του.

Ο Πούλμαν μετά τις σπουδές του στην Οξφόρδη άρχισε να διδάσκει σε γυμνάσια και μέχρι σήμερα καυτηριάζει το εκπαιδευτικό σύστημα που πιστεύει πως δίνει έμφαση στα διαγωνίσματα αφήνοντας πολύ λίγο χρόνο και ελευθερία στους μαθητές για να συνδεθούν πραγματικά και δημιουργικά με τη λογοτεχνία. Έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά. Το βιβλίο του "Το αστέρι του Βορρά", είναι το ένα από τα βιβλία της "Τριλογίας του Κόσμου". Τα άλλα δύο είναι "Ο άρχοντας των δύο κόσμων" και "Το κεχριμπαρένιο τηλεσκόπιο".

Η προσφορά του στη λογοτεχνία έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία (Γκάρντιαν, Κάρνεγκι, Χάνκιντορι, κ.ά.). Σήμερα ζει στην Οξφόρδη και ασχολείται συστηματικά με αυτό που του αρέσει, το γράψιμο.

Περίεργες Σημειώσεις...

 • Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, Λύρα Μπελάκα, έχει ως δαιμόνιο τον Παν. Ο Παν παίρνει εναλλακτικά τη μορφή σκόρου, αγριόγατας, ερμίνας και ποντικιού. Τι είναι τα δαιμόνια που περιγράφονται στο βιβλίο; Κάθε άνθρωπος συνοδεύεται από την ψυχή του – το δαιμόνιό του – όπως ονομάζεται, το οποίο όμως δεν κατοικεί μέσα στο σώμα του. Το δαιμόνιο κάθε ανθρώπου έχει τη μορφή ενός ζώου. Όσο ο άνθρωπος είναι ακόμα παιδί, το δαιμόνιό του αλλάζει εύκολα και γρήγορα μορφή, μπορεί για παράδειγμα να γίνει σκύλος, κοράκι ή σκόρος. Όταν όμως ο άνθρωπος ενηλικιώνεται, το δαιμόνιό του κατασταλάζει σε μια μορφή ζώου, εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στο χαρακτήρα του.
 • Ο Πολικός Αστέρας έχει χαρακτηριστεί «ο χρησιμότερος αστέρας στον ουρανό», επειδή βοηθά όχι μόνο τη ναυσιπλοΐα αλλά και την κάθε εύρεση του βορρά από ξηρά και θάλασσα στην οποιαδήποτε αστροφώτιστη νύχτα: βρίσκεται πρακτικά στο ίδιο σημείο οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου και οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Η σύγχρονη Αστρονομία και Αστροφυσική μας πληροφορεί ότι ο Πολικός Αστέρας είναι ένας φωτεινός υπεργίγαντας επιφανειακής θερμοκρασίας δηλαδή στην πραγματικότητα είναι 2.200 φορές λαμπρότερος από τον Ήλιο! που απομακρύνεται από το Ηλιακό Σύστημα με ταχύτητα 17 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
 • Το βιβλίο ανήκει στη «λογοτεχνία του φανταστικού». Οι ρίζες της λογοτεχνίας του φανταστικού είναι το μαγικό παραμύθι και ο μύθος. Στο μαγικό παραμύθι, ο ήρωας αφού περάσει μια σειρά από δοκιμασίες, αντιμετωπίζοντας απαγορεύσεις και ταμπού φτάνει στο τέλος να κατατροπώσει το κακό. Στην πορεία του κυριαρχεί το φανταστικό στοιχείο είτε με τη μορφή εξωπραγματικών πλασμάτων – τα ζώα που μιλούν με ανθρώπινη φωνή είναι το πιο απλό παράδειγμα - είτε με τη μορφή μεταφυσικών όντων, μάγων, δράκων, νάνων, γιγάντων. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη μυθολογία, μόνο που εκεί οι ήρωες είναι θεοί και ημίθεοι που ο στόχος τους δεν είναι πάντα κάποιο απόλυτο καλό, αλλά ένας συγκεκριμένος άθλος, ένα είδος στοιχήματος. Στη σύγχρονη λογοτεχνία του φανταστικού, στις μαγικές και θεϊκές δυνάμεις έρχεται μα προστεθεί και η τεχνολογία στην οποία συχνά προσδίδονται μαγικές ιδιότητες.


Συνδεθείτε...

 • Επισκεφτείτε τον επίσημο κόμβο του συγγραφέα, για να μάθετε τα πάντα για τη ζωή και το έργο του:
   
 • Το αμερικάνικο μουσείο φυσικής ιστορίας έχει το δικό του πλανητάριο: το HAYDEN. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και μάθετε τα πάντα για τον ουρανό, τα αστέρια του πλανήτες και φυσικά τους αστερισμούς!
 • Αν θέλετε να επισκεφτείτε το μουσείο επιστήμης χωρίς να πάτε στο Ηνωμένο Βασίλειο!
   
 • Έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε για τις πιο ενδιαφέρουσες θεωρίες του διάσημου επιστήμονα Αϊνστάιν για το σύμπαν και τα μαθηματικά!