Επεισόδιο 26
ΛΑ ΜΠΕΛΑ: Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΡΑΒΕΛΑΣ

Τίτλος: Λα Μπέλα: η αυτοβιογραφία μιας καραβέλας
Συγγραφέας: Ντενί Γκετζ

Το  βιβλίο σε λίγες γραμμές:
Ταξίδι στη Γη και στις απόπειρες χαρτογράφησής της μέσα από τη διήγηση ενός συνηθισμένου πλοίου της εποχής των εξερευνήσεων, μιας καραβέλας. Η καραβέλα της ιστορίας μας, γεννήθηκε στα ναυπηγεία του Μπελέν, τον 15ο αιώνα. «Cara Bella! - Τι όμορφη!», φώναξε γεμάτο θαυμασμό το συγκεντρωμένο πλήθος μόλις την αντίκρισε...

Το όνομά της δεν γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ναυσιπλοΐας και των εξερευνήσεων. Δεν κατόρθωσε να φτάσει τις αδερφές της, με τις οποίες ο Κολόμβος έπλευσε στην Αμερική. Αλλά είδε κι εκείνη πολλά και θαυμαστά στα ταξίδια της. Κάθε της ταξίδι και ένα παράθυρο στον κόσμο. Κάθε της ταξίδι και ένας νέος χάρτης της Γης. Κάθε ταξίδι και γνωριμίες με ανθρώπους που τα ονόματά τους έμειναν ανεξίτηλα στην ιστορία όπως τον Μπαρτολομέο Ντίας, τον Αμέρικο Βεσπούτσι, τον Μαγγελάνο, τον Βάσκο ντε Γκάμα αλλά και με άλλους που αν και βοήθησαν την επιστήμη, έμειναν στην αφάνεια όπως και η ίδια.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:

 • Παύλος Εμμανουηλίδης
 • Γιώργος Νούσης
 • Παναγιώτης Σούλης
 • Ελένη Φιλιούση


Εκδόσεις του βιβλίου που προτείνει η εκπομπή:

 • Λα Μπέλα: η αυτοβιογραφία μιας καραβέλας, Ντενί Γκετζ / μετάφραση Νάσου Κυριαζόπουλου / εκδ. Τραυλός 2003.


Γνωριμία με το συγγραφέα...
Ο Ντενί Γκετζ γεννήθηκε στην Αλγερία το 1940. Σε ηλικία 17 ετών έφυγε από την Αλγερία για να σπουδάσει σε Πανεπιστήμιο στο Παρίσι. Ήταν μαθηματικός, ερευνητής και καθηγητής της Ιστορίας και Επιστημολογίας. Παράλληλα ήταν συγγραφέας και σεναριογράφος στον κινηματογράφο.

Ως σεναριογράφος έχει τιμηθεί με το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου 1987 για την ταινία «Η τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη». Επίσης, έχει γράψει ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, θεατρικά έργα όπου πρωταγωνιστούν τα μαθηματικά και αρκετά δοκίμια.

Ανάμεσα στα λογοτεχνικά του κείμενα, «Το θεώρημα του παπαγάλου», «Το μέτρο του Κόσμου», «Επιχείρηση Μεσημβρία» κ.ά.


Περίεργες Σημειώσεις...

 • Η Καραβέλα ήταν παλιό ιστιοφόρο πλοίο ακτοπλοϊκό και στη συνέχεια εξερευνητικό του 13ου αιώνα. Τα σκάφη αυτά ήταν σχετικά πλατιά, είχαν πολλούς χώρους αποθηκευτικούς και έφεραν λίγα πανιά που μπορούσε να τα χειριστεί και ολιγομελές πλήρωμα. Αυτά είχαν ως συνέπεια να τα προτιμήσουν οι θαλασσοπόροι στις εξερευνήσεις τους, όπως ο Βάσκο ντε Γάμα, ο Ζαν Κορτιέ αλλά και ο Χριστόφορος Κολόμβος του οποίου και τα τρία πλοία του, τα "Νίσια", "Πίντα" και "Σάντα Μαρία" με τα οποία απέπλευσε στις 3 Αυγούστου 1492, ήταν καραβέλες.
   
 • Το 1893 αποφασίσθηκε από την Ισπανία ο πανηγυρισμός της 500στής επετείου του ιστορικού εκείνου απόπλου του Κολόμβου. Τότε ο Ισπανός αρχιναυπηγός Λεοπόλδος Ουίλκε ναυπήγησε στο Καράκας ένα πλοίο ολόιδιο με αυτό της ναυαρχίδας του Κολόμβου. Το πλοίο απέπλευσε την ίδια ημέρα που είχε ξεκινήσει ο Κολόμβος, από το ίδιο λιμένα με προορισμό το Σαν Σαλβαντόρ. Η σύγχρονη καραβέλα χρειάστηκε 36 ημέρες με επικίνδυνα σκαμπανεβάσματα, με μέγιστη ταχύτητα 6,5 κόμβους, αντί των 35 ημερών που είχε κάνει ο Κολόμβος, χωρίς εκείνος να αναφέρει τέτοιες υπερβολικές κοπώσεις που αντιμετώπισε η νεότερη καραβέλα.


>Συνδεθείτε...

 • Στην ιστοσελίδα μπορείτε να διαβάσετε για όλους τους γνωστούς εξερευνητές, να δείτε τις ανακαλύψεις τους, τις διαδρομές που ακολούθησαν αλλά και να μάθετε τις ιστορίες των ταξιδιών τους!
   
 • Στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου της Μαδρίτης μπορείτε να συλλέξετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα ταξίδια και την εξερεύνηση στην Ισπανία!
   
 • Στο ναυτικό μουσείο της Βενετίας μπορείτε να δείτε πολλά είδη πλοίων που χρησιμοποιήθηκαν στις εξερευνήσεις αλλά και στο εμπόριο και να μάθετε την ιστορία πολλών γνωστών εξερευνήσεων!
   
 • Σε αυτή την ιστοσελίδα σας δίνονται πληροφορίες για τον εορτασμό της ημέρας Κολόμβου στην Αμερική, την ιστορία του και φυσικά τα ταξίδια του.