Επεισόδιο 9
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΜΠΑΣΚΕΡΒΙΛ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Τίτλος: Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ
Συγγραφέας: Άρθρουρ Κόναν Ντόιλ

Το  βιβλίο σε λίγες γραμμές:
Ταξίδι στον τρόμο, στην αγωνία, στο έγκλημα… Η ατμόσφαιρα απόκοσμη: η παγωμένη ομίχλη του μακρινού και απομονωμένου Ντάρτμουρ, η κατάρα που βαραίνει την οικογένεια των Μπάσκερβιλ, ένα στραπατσαρισμένο μπαστούνι, μια χαμένη μπότα, ένα ξεχασμένο οικογενειακό πορτρέτο, ένας δραπέτης κατάδικος, το μαύρο άγριο τέρας που μοιάζει με σκυλί... Όλα αυτά συνθέτουν ένα μοναδικό πλαίσιο για τους ήρωες του μυθιστορήματος, τον ευφυή Σέρλοκ Χολμς και τον αχώριστο φίλο του δόκτορα Γουότσον.


Μαζί του, επιστρατεύουμε τις δυνάμεις της φαντασίας, της συνδυαστικής σκέψης και της λογικής ακολουθίας των γεγονότων για να οδηγηθούμε βαθμιαία στη λύση του μυστηρίου που ξεκινά με τη φράση: «Πρόκειται για φόνο, Γουότσον...».
 

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:

  • Γιώργος Νούσης
  • Αλέξανδρος Κεϊβάναη
  • Αλέξανδρος Λασκαράτος
  • Αντρέα Ράμμα
  • Γιώργος Πελαγίας


Εκδόσεις του βιβλίου που προτείνει η εκπομπή:

  • Το σκυλί των Μπάσκερβιλ: Ένα Graphic Novel με τον Σέρλοκ Χολμς, Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, διασκευή/μετάφραση/εικονογράφηση Ι. Ν. Τζ. Κάλμπαρντ. - 1η έκδ. - Αθήνα: Μεταίχμιο
  • Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ, Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, μετάφραση Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου - Αθήνα: Νάρκισσος
  • Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ, Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, μετάφραση/εικονογράφηση - Αθήνα: Ερευνητές
  • Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ, διασκευή A. P. Duchateau, μετάφραση Τατιάνα Γαλάτουλα, εικονογράφηση - Αθήνα: Modern Times
  • Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ, διασκευή/εικονογράφηση/μετάφραση Ιωάννα Παπαγεωργίου - ΑθήναΓνωριμία με το συγγραφέα...
Ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 1859 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και ήταν το τρίτο από δέκα αδέλφια. Σε ηλικία εννέα ετών ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ στάλθηκε στο Ρωμαιοκαθολικό σχολείο της αδελφότητας του Ιησού, Στόουνυχερστ, όπου και συνέχισε και τις σπουδές του.

Από το 1876 μέχρι το 1881 σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου συμφοιτητής του ήταν ο συγγραφέας του Πήτερ Παν, Τζέιμς Μπάρι. Στο Σάουθσι, όπου έστησε δικό του ιατρείο, τις ώρες που περίμενε τους ασθενείς, δημιούργησε έναν από τους πιο γνωστούς χαρακτήρες στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας, τον Σέρλοκ Χολμς. Το πρώτο βιβλίο, η «Σπουδή στο Κόκκινο», που δημοσιεύτηκε το 1887.

Σημειώσεις...
Το Δεκέμβριο του 1893 στην ιστορία «Το Τελικό Πρόβλημα», ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ «σκότωσε» το Χολμς ρίχνοντάς τον από ένα καταρράκτη. Η δημόσια κατακραυγή ανάγκασε τον Κόναν Ντόιλ να επαναφέρει τον χαρακτήρα στο έργο «Το Σκυλί των Μπάσκερβιλ». Στην «Περιπέτεια του Άδειου Σπιτιού» δόθηκε η εξήγηση ότι μόνο ο Μοριάρτυ έπεσε και ότι επειδή ο Χολμς είχε πολλούς επικίνδυνους εχθρούς, σκηνοθέτησε προσωρινά το θάνατό του.

Ο Χολμς τελικά εμφανίστηκε σε συνολικά 56 μικρές ιστορίες και τέσσερα μυθιστορήματα του Κόναν Ντόυλ και από τότε έχει εμφανιστεί σε πολλά μυθιστορήματα και ιστορίες άλλων συγγραφέων.

Ο Χολμς, που στο A Study in Scarlet (1881), δείχνει στον Γουάτσον ένα αλάνθαστο τεστ που έφτιαξε για να βρίσκει την ομάδα αίματος, ήταν πιο μπροστά από την εποχή του!!! Αυτό το τεστ εφευρέθηκε στην πραγματικότητα το 1900, από τον Paul Uhlenhuth και χρησιμοποιήθηκε για να επιβεβαιώσει την ταυτότητα και να καταδικάσει ένα κακοποιό στη Γερμανία, το 1904.

Συνδεθείτε...
Το μουσείο Σέρλοκ Χολμς. Ξεναγηθείτε στο μουσείο μέσα από το σχετικό βίντεο.